Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu förbereder vi för en ny upphandling” – se hur kommunen ändå planerar att färdigställa den kraftigt försenade Karlgårdsbron. Foto: Lukas Deininger

Entreprenören bryter avtalet kring bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan stoppade entreprenören Kauno Tiltai bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå. På onsdagen meddelade företaget att de inte kommer återuppta arbetet.

Skellefteå kommun kommer att kräva skadestånd av företaget.

Bron ska användas både för fordonstrafik, men också gång- och cykelväg. Den 11 mars stoppade Kauno Tiltai sitt arbete med bron efter en långdragen konflikt med Skellefteå kommun.

De hade därefter 30 dagar på sig att meddela om de kommer att återuppta arbetet eller häva avtalet – och nu väljer de alltså det sistnämnda.

Entreprenören har tidigare sagt till SVT att de inte fått någon betalning på över ett halvår och de har krävt tidsförlängning och ersättning för kostnader som inte ingår i avtalet. Skellefteå kommun är av den bestämda uppfattningen att Kauno Tiltais krav saknar grund och parterna har inte kunnat hitta en lösning för att fortsätta projektet.

Påbörjar ny upphandling omgående

– Det är tråkigt att det har blivit så här. Samtidigt vill vi att det ska finnas sund konkurrens på marknaden och då måste vi säkerställa att våra entreprenörer uppfyller de krav som ställs i upphandlingarna, säger Thérese Bäckström Zidoli, projektchef vid Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun kommer nu påbörja en ny upphandling för att kunna färdigställa Karlgårdsbron. Senare kommer de även ställa ett skadeståndsanspråk på Kauno Tiltai.

SVT har sökt företrädare för Kauno Tiltai för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad projektchefen Thérese Bäckström Zidoli sa i mars när entreprenören stoppade bygget. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.