• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Epidemiologen om framtidsprognosen: ”Blir svårare att ha en beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

En framtidsprognos för vädret i Västerbotten visar att det kan bli varmare väder, mer nederbörd på vintern och kortare vintersäsong. Epidemiologen Maria Nilsson menar att det är svårt att säga hur scenariot skulle påverka oss människor.
– Det finns en mängd olika saker som kan komma med plötsliga väderförändringarna, säger Maria Nilsson.

Den fiktiva prognosen för vädret i Västerbotten om 50 år har gjorts efter värden från FN:s klimatpanel och om den stämmer kommer vädret för Västerbottningarna att bli betydligt regnigare och blåsigare.

Epidemiologen Maria Nilsson forskar om klimatförändringar och hälsa på Umeå universitet. Hon är också en av Västerbottens nya klimatambassadörer. Hon menar att det är svårt att säga hur det tänkta scenario kan påverka oss människor.

– Naturligtvis kan vi göra vissa förutsägelser. Om vädret skiftar snabbt så blir det svårare att ha en beredskap och planera och det kan leda till att fler skadas, säger Maria Nilsson.

”Finns åtgärder för att motverka klimatförändringen”

Maria Nilsson är aktuell i en ny rapport som publicerats i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet. Forskning från 26 institutioner visar att klimatförändringar redan har en betydande påverkan på folkhälsan och innebär en stundande akut hälsosituation globalt.

– Även om den generella bilden som rapporten visar är alarmerande så presenteras där också åtgärder som behövs för att motverka klimatförändringen, åtgärder som dessutom skulle få positiva effekter på folkhälsan i världen, säger hon och fortsätter:

– De flesta länder tog tyvärr inte vara på sådana möjligheter när de i samband med Parisavtalet formulerade sina klimatmål. Genom att presentera detta evidensbaserade beslutsunderlag vill vi uppmana beslutsfattare att öka sitt fokus på möjligheterna, säger Maria Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet