Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är problematiskt att vi saknar erfarenhet i personalgruppen” – hör Heidi Noteklint, klubbordförande Seko, om situationen. Foto: SVT

Erfaren personal saknas på anstalten i Umeå – vill låna in kriminalvårdare från andra fängelser

Uppdaterad
Publicerad

På fängelset i Umeå har varannan anställd jobbat mindre än två år. Inom kort ska anstalten ta emot dubbelt så många interner. Nu utreds därför möjligheten att låna in kriminalvårdare från andra fängelser. 

– Vi behöver erfaren personal, säger Marcus Broman, tillförordnad kriminalvårdschef. 

I våras upptäcktes flera vapen som tillverkats inne på anstalten i Umeå. Även arbetsmiljön på anstalten var så bristfällig att facket anmälde situationen till Arbetsmiljöverket. Enligt fackliga representanter kvarstår många av problemen som fanns i våras.

– Det är fortfarande en pressad arbetsmiljö, men vi är försiktigt positiva då vi sett att ledningen i vissa delar vill ta tag i problem som varit, säger Heidi Noteklint, klubbordförande i facket Seko.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Vill låna in personal

En del i problemen på anstalten är att de haft en stor personalomsättning, vilket gör att man saknar erfaren personal. Varannan anställd har arbetat mindre än två år. Samtidigt bygger man ut och till våren är det tänkt att fängelset ska ta emot dubbelt så många interner.

– Vi behöver erfaren personal. Det finns ett upplägg inom Kriminalvården där vi lånar från andra enheter. Här i Umeå har vi inte gjort det hittills, men det finns med i planen nu, säger Marcus Broman, tf kriminalvårdschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet