Foto: SVT

Europas största batterifabrik kan hamna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade batteriföretaget Northvolt de åtta kommuner som fortfarande finns med i diskussionerna om var deras nya fabrik ska ligga. En av kommunerna är Skellefteå och enligt kommunens näringslivschef är chanserna fortfarande goda.

Under onsdagen höll Northvolt presskonferens angående urvalet av den kommun där man tänker bygga. Kvar på listan finns åtta svenska kommuner varav en av de är Skellefteå. Även två finska orter ska finnas med. Om valet av ort slutligen skulle bli Skellefteå tror kommunens näringslivschef att det kommer göra stor nytta för regionen.

– Det är bra för Skellefteå och Norrland utifrån det Norrland som växer fram och inte minst Västerbotten. De (Northvolt) pratar om upp till 3000 jobb och vi har en ambition om 80.000 invånare 2030 och detta är en del i arbetet att göra kommunen mer attraktiv, säger Bengt Ivansson.

Batterifabriken Northvolt

”Vi är en intressant aktör”

Både kraven och förväntningarna som Northvolt ställt på kommunerna är högt ställda berättar Ivansson. Men Skellefteå är väl förberedda menar han. 

Enligt Ivansson har Skellefteå klarat kravställningarna som handlar om strömförsörjning, djup hamn, möjligheter till byggen, transportmöjligheter osv.

– Vi bedömer att vi är en intressant aktör för en etablering, säger han.

Konkurrensen är både stor och svår berättar Bengt Ivansson men som ett ess i rockärmen lyfter han upp Skellefteås goda traditioner inom metallogistik med Boliden och Rönnskärsverken.

– Hade vi inte trott det på det hade vi inte gett oss in i det, konstaterar Bengt Ivansson.

I sommaren ska man välja två orter som går vidare och beräknad byggstart är under andra halvåret 2018. Totalt var det 40 orter som var intresserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet