Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krim-experten och reportern Diamant Salihu menar att de kriminella både tjänar mer pengar samt möter mindre konkurrens när de säljer droger i norr. Foto: SVT

Diamant Salihu om skjutningen i Umeå: ”Kriminella tjänar mer pengar på narkotikan i norr”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns enkla orsaker till att droghandeln samt våldet kopplat till den ökar i till exempel Umeå, menar reportern och krim-experten Diamant Salihu. Högre pris för produkterna och färre poliser jämfört med södra Sverige.

– Det finns tydliga förflyttningar hos kriminella nätverk, som kanske har sitt starkaste fäste i Stockholm, som utökar sina sina narkotikamarknader. Till exempel i den norra delen av Sverige.

Förflyttningen görs, enligt Diamant Salihu, eftersom att det är stor marknad där det inte finns någon större konkurrens och kanske inte lika många poliser.

Skjutning i centrala Umeå

Högre pris i norr

Dimant Salihu, som arbetar som reporter på SVT Nyheter, har länge specialiserat sig på att försöka förstå vad som ligger bakom gängkonflikter, droghandel och kriminalitet. Han har även skrivit två böcker som behandlar dessa frågor.

Han menar att de kriminella dessutom tjänar mer pengar på narkotikan norrut.

– Priset för produkterna är högre här. Ju längre upp man kommer från Öresundsbron, till exempel här i Umeå desto mer pengar tjänar man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet