Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lägga sig naken på en myr – är det smart? – hör experten Anders Lindström reda ut tre myter om myggbett. Foto: SVT

Årets första myggvåg kan bli besvärlig – experten Anders: ”Ingen blir utan”

Uppdaterad
Publicerad

Med sommarvärmen kommer insekterna – och myggsäsongen är i full gång. Årets första myggvåg kan bli besvärlig, enligt Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är inte myggbrist någonstans i landet, säger han.

Det första gänget myggor som vi märker av nu och fram till midsommar har haft bra förutsättningar för att må bra och bli många, enligt myggexperten Anders Lindström.

Det höga grundvattnet under våren samt snö och regn har gjort att pölar i skogen fyllts och det har kläckts mycket mygglarver.

Klimatkrisen

– Men om sommaren blir varm och torr, likt 2018, så påverkar det myggen som redan kläckts. Då försvinner de fortare om det blir varmt och torrt, säger han.

Tendenser till rejäl myggsommar

Däremot kan mygg som redan finns i mer permanenta dammar och sjöar gynnas om det blir extra varmt.

Så hur det blir med myggen senare under sommaren återstår att se. I år har man redan sett tendenser till en rejäl myggsommar, i bland annat nedre Dalälven där man i år satt in den största myggbekämpningen på de senaste 20 åren.

Men hur fungerar det egentligen, går det att bli immun mot mygg med flera bett samtidigt? Och spelar det någon roll om man är varm?

Se experten reda ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet