Rödhalsad brunbagge har upptäckts i Vindeln Foto: SVT & SLU

Extremt ovanlig skalbagge upptäckt i Vindeln

Publicerad

En extremt sällsynt och starkt hotad skalbagge har upptäckts i Vindeln. Arten har aldrig tidigare hittats i Västerbotten. Enligt SLU:s artportal har skalbaggen under de senaste 40 åren bara hittats på två platser i Sverige, en i Norrbotten och en i Ångermanland.

Det är den extremt sällsynta skalbaggen rödhalsad brunbagge som har upptäckts i Svenska Cellulosa AB:s (SCA)mångfaldspark, Tjäderberget, i Vindelns kommun.

Rödhalsad brunbagge är klassad som starkt hotad i den svenska rödlistan, vilket är den näst högsta hotkategorin.

Det var Mats Dynesius, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som upptäckte skalbaggen i en av sina fällor som fångar insekter när de kläcks som fullbildade efter att ha levt som larver i död ved.

– Jag fångade fyra honor som levt som larver i en tall som dog efter en naturvårdsbränning som SCA gjorde för 13 år sedan. Med sådana kontrollerade bränningar skapar man bland annat bränd död ved som gynnar vissa arter, säger Mats Dynesius i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.