Hör Britta Lejon om hur nedskärningarna påverkar Västerbottens kommuner Foto: SVT

Facket oroas över stora effekter för inlandet efter AF-nedläggningar

Publicerad

Arbetsförmedlingen står inför stora förändringar i och med nedläggningar i hela landet. I Västerbotten läggs 11 av 16 kontor ned. Nu varnar facket för att flera av länets kommuner kan drabbas av ordentliga konsekvenser.

Fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon besökte idag Vännäs och Nordmaling för att diskutera vad nedskärningarna innebär för den lokala verksamheten.

– Vi ser just nu att de som behöver mest stöd på en gång får mycket sämre förutsättningar, säger Britta Lejon, ordförande för ST-facket.

I mars beslutades att 113 av Arbetsförmedlingens kontor ska läggas ned runtom i landet, varav elva i Västerbotten. Enligt Britta Lejon kan kommunernas egen budget komma att drabbas hårt av det här – speciellt i glesbygden.

– Jag tror att man på olika sätt kommer att hitta sätt för att kompensera kommunerna men på lång sikt kan man inte hålla på att flytta på statliga jobb.

Hör Britta Lejon om hur nedskärningarna påverkar Västerbottens kommuner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.