Per Edberg, huvudskyddsombud på för-och grundskolan i Umeå kommun och förhandlare på Lärarförbundet. Foto: SVT

Facket oroliga inför hösten: ”Corona har förvärrat situationen för lärare”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet är oroliga inför höstens start av skolor och förskolor under den pågående coronapandemin. Facket har haft en bra dialog med kommunen men önskar att arbetsgivarna tar ner kraven på sina medarbetare.

– Förutom den tidigare redan höga arbetsbelastningen som finns, så har corona förvärrat situationen för lärare, säger Per Edberg, huvudskyddsombud på för-och grundskolan i Umeå kommun.

Lärarna har under en längre tid haft en ansträngd situation. Många kommuner tvingas till besparingar och då dras det ofta in på tjänster, vilket skapar en hög arbetsbelastning för de som blir kvar.

Nu menar Lärarförbundet att coronapandemin gjort situationen ännu värre.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi har en värre situation nu på många ställen. Vi försöker få arbetsgivare att förstå att vi måste sänka kraven på oss, säger Per Edberg som också är förhandlare på Lärarförbundet.

Hör Per Edberg om den kommande hösten på skolorna och hur man skulle kunna lösa situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet