Hör personal och eleven Ellen Berggren om den annorlunda skolstarten på Levarskolan i Nordmaling. Foto: SVT

Så ska skolorna i Västerbotten minska smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Uteaktiviteter, glesare i lokalerna, lämningar och hämtningar på skolgården. I spåren av coronapandemin är det mycket som kommer att vara annorlunda för många av länets elever när nu skolan startar upp igen för hösttermin.

– Vi försöker att inte samla för många, säger Mikael Rombe, skolchef i Storuman.

På många håll i länet blir det en annorlunda skolstart. På måndagen meddelade Umeå att det kanske bara blir studier i skolan varannan vecka för många gymnasieelever och på många håll i länet finns restriktioner för inskolning när det gäller yngre barn.

I till exempel Nordmaling, Umeå och Storuman vill man ha färre vuxna i lokalerna när nya elever får inskolning.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vuxna ska helst inte följa med in i lokalerna men för vissa barn är föräldern viktig så vi har inget förbud, säger Mikael Rombe som är skolchef i Storuman.

– Vi känner oss trygga inför skolstart, vi har trygga rutiner. Och vi upplever att föräldrar har stor förståelse för situation, säger Thomas Berglund som är barn- och utbildningschef i Nordmaling.

Glesare i matsalen

På många håll försöker man också få det glesare i fysiska utrymmen. Det handlar till exempel om hur man möblerar klassrum eller som i Lycksele och Skellefteå om att det finns markeringar i skolmatsalen för att eleverna inte ska stå för nära varandra.

– Vi har glesat ut i matsalen och öppnat upp aulan under lunchtid för att ge mer plats och spridit ut lunchtiderna, säger Monica Norén som är skolchef för gymnasiet i Lycksele.

I klippet ovan kan du höra hur Levarskolan i Nordmaling förbereder skolstarten.

Då börjar skolorna i Västerbotten

Bjurholm: 20 aug 

Dorotea: 24 aug 

Lycksele: 17 aug

Malå: 19 aug 

Nordmaling: 18 aug

Norsjö: 24 aug

Robertsfors: 18 aug 

Skellefteå: 20 aug 

Sorsele: 17 aug 

Storuman: 25 aug, gymnasiet mån 24 aug  

Vilhelmina: 24 aug 

Vindeln f-klass: 19 aug, övriga: 20 aug 

Vännäs: 18 aug 

Umeå: 18 aug, gymnasiet 18 aug, 20 aug

Åsele: 19 aug

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet