Gymnasiet Dragonskolan i Umeå samt Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör i Umeå. Förslaget inför hösten: ”Målbilden är att gymnasie- och vuxenutbildningen endast ska nyttja 70 procent av skolornas lokaler”. Foto: SVT

Deltid för Umeå kommuns gymnasister i höst

Uppdaterad
Publicerad

Bara 70 procent av skolornas lokaler i Umeå ska användas, det är kommunens målbild för gymnasie- och vuxenutbildningen inför hösten. Det innebär att studenterna kommer fortsätta att ha en del av utbildningen på distans.

Beslutet från kommunen gäller för både gymnasieskolan och UmeVux.

Man skriver att det förslagsvis kan ske genom att årskurs 1 har sin undervisning på skolan, medan elever i årskurs 2 och 3 har fjärr- och distansundervisning varannan vecka.

Kommunen säger att beslutet till att börja med gäller fram till höstlovet, vecka 44.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Kommunen säger att: ”Syftet är att minska smittspridning och långsiktigt säkra elevernas utbildning samt elever och medarbetares arbetsmiljösituation”.

Beslutet grundar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer från den tionde augusti om möjligheter att hålla avstånd till varandra och att alla instanser i landet ska verka för att möjliggöra detta.

Utspridd skolstart

Kommunen säger också att årets skolstart kommer att bli mer utspridd än tidigare och ske klassvis, över en längre tidsperiod, under den första skoldagen.

Enligt pressmeddelandet så har lärarfacken varit delaktiga i diskussionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.