Umeå Fallskärmsklubb har satt upp en minnesplats vid flygfältet. Foto: SVT

Fallskärmssverige planerar stor manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens flygolycka planerar nu fallskärmsengagerade runt om i landet en manifestation i Umeå för att hedra de som omkom.

Enligt Per-Olov Humla, ordförande för Svenska fallskärmsförbundet, har stödet efter olyckan varit enormt.

– Hela fallskärmssverige stannade upp, samlade ihop oss och reflekterade. Därefter har det varit en helt otrolig respons för de anhöriga, för Umeåklubben, och för Umeå som samhälle.

Flygkraschen i Umeå

Har planer på uppvisningshoppare

Dagen efter kraschen började planeringen för manifestationen. Preliminärt datum är den första augusti men ingenting är klart ännu. Förhoppningen är att det ska bli stor uppslutning.

– Tanken är att så många som möjligt ska bege sig till Umeå för att hedra anhöriga och sörjande. Vi har planer på en uppvisningsgrupp med väldigt rutinerade hoppare som ska hoppa med fanor bland annat, säger Humla.

Olyckan tycks heller inte ha avskräckt folk från att hoppa fallskärm runt om i landet.

– Nej, det är ganska vanligt i sådana här sammanhang, även om den här situationen förstås inte går att jämföra med vanliga incidenter, att vi får ett ökat intresse. Vi har heller ännu inte sett några indikationer på medlemmar vill ta en timeout, menar Humla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet