Tre solar, eller så kallad halo över Hemavan. Foto: Tomas BjörnerbäckVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fångade vackert himlafenomen i Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Björnerbäck fick med sig riktigt läckra bilder från turen i Hemavan i helgen. Ovan molnen bjöd himlen på ett riktigt vackert skådespel, en klar och tydlig halo. Han plockade upp mobilen.

– Det var molnigt ungefär hälften av liftens längd, sedan kom man upp ur molnen och det var klarblå himmel, med iskristaller i luften, säger Tomas Björnerbäck som tog bilderna från Kungsliften i Hemavan under helgen.

Ljusfenomenet halo bildas när solljus (eller månljus) lyser genom i små, små iskristaller. Det vanligaste är en ring runt solen, men det kanske också se ut som fler solar, eller bisolar, på himlen.

”För att en halo skall bildas måste iskristallerna ha rena geometriska former. Detta för att ljuset skall spridas och reflekteras i samma riktning. Är kristallerna ojämna ger de en oregelbunden spridning och vi får ett jämnt soldis istället för en halo”, berättar SVT meteorolog Åsa Rasmussen.

Läs mer om fenomenet Halo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter
Tre solar, eller så kallad halo över Hemavan. Foto: Tomas Björnerbäck
Foto: Tomas Björnerbäck