Foto: Robert Tedestedt

Fängelse för mordbrand på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Det blev två års fängelse för den 36-åriga kvinna som tände eld på ett asylboende i Boliden för en månad sen.

Skellefteå Tingsrätt beslutade i dag att den kvinna som tände eld på ett asylboende i Boliden ska dömas till två års fängelse.

Var onykter

Branden inträffade i sovrummet av den lägenhet där kvinnan bodde den 10 september. Kvinnan var kraftigt onykter under kvällen med värden som uppmätte 1,89 promille alkohol i blodet. Trots att det bodde flera andra familjer i huset kom ingen person till skada.

Hon förnekar själv att hon antänt branden med uppsåt och menar istället att hon somnat efter att hon tänt stearinljus. När hon vaknade var rummet antänt och hon fick panik och lämnade lägenheten.

Brännbar vätska i rummet

Den tekniska bevisningen pekar dock på att branden var anlagd i och med att brännbar vätska har spridits ut i rummet. Tingsrätten anser att det bortom allt tvivel är klarlagt att kvinnan, som varit själv i lägenheten, har anlagt branden.

Tingsrätten bedömer också, med stöd av vittnen och teknisk bevisning, att hon måste ha varit medveten om att branden skulle kunna sprida sig till lägenheterna runt omkring.

Ingen utvisning

36-åringen döms även för att ha förstört en annan kvinnas mobiltelefon, att innehaft en mindre mängd narkotika och för att ha hotat en polis.

Åklagaren yrkade även på att kvinnan skulle utvisas, men tingsrätten bedömer att en utvisning inte går att genomföra eftersom Migrationsverket inte fattat beslut i hennes asylärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.