Får vänta på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Många sågverksarbetare kan tvingas rucka på sin semester i sommar. Orsaken är att flera sågverk i länet fortsätter producera, eftersom stora mängder stormfällt timmer måste tas om hand. Som vid Setras sågverk i Malå.

Malåsågen kör med extra personal för att rädda stormfällt timmer från svampangrepp.

– Stora värden står på spel och vi kör hårt för att hinna såga så mycket som möjligt, säger sågverkschafen Rickard Westerberg i Malå.

Stormen Hilde

Att rädda det stormfällda timret från svampangrepp och blånad är den främsta anledningen till att Malåsågen och andra större sågverk i länet som Martinsons och Norra Skogsägarna minimerar sina semesterstopp.  För första gången blir det inget semesterstopp vid Martinsons sågverk i Bygdsiljum. Både där och vid sågverket i Kroksjön behåller man ett skift sommaren igenom.

Stor efterfrågan

Det finns en annan orsak också till sågverkens somriga flit: det råder stor efterfrågan på sågat, hyvlat och impregnerat virke.

– Vi tjänar pengar igen, och det är roligt att kunna säga, kommenterar Rickard Westerberg.

För att klara leveranserna till Japan, Norge och den svenska bygghandeln lånar nu Malåsågen in personal som kan köra extra skift nattetid på sågen och i hyveln.

– Med hjälp av någon från den ordinarie personalen. Säkerheten tummar vi inte på.

Får pussla

En skock renar har också kommit in på sågområdet i Malå – högst frivilligt – för att slippa mygg och knort. Den ordinarie personalen däremot längtar därifrån till en semester som kan bli försenad.

– Alla får semester i sommar, men eftersom vi har så mycket att göra innebär det att vi inte får semester samtidigt, utan det blir att pussla, säger Sandra Forsberg, som arbetar i justerverket.

Om två veckor får även hon gå på sina fyra veckors sommarsemester.

– Och det ska bli skönt... säger Sandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hilde

Mer i ämnet