Risk för ny skadeinsekt i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborren är en fruktad skadeinsekt i södra Sverige. Men efter höstens stormar befarar Skogsstyrelsen massförökning och att barkborren kan få fäste även i Västerbotten.

– Den börjar få fäste i Jämtland och Ångermanland, där den orsakar skador för miljontals kronor. Risken är stor att granbarkborren tar sig in i Åsele och Dorotea, om vi inte får bort stormfälld gran under våren och försommaren, säger skogskonsulent Marcus Pettersson på Skogsstyrelsen i Lycksele.

Den lilla skorven – stor som en lillfingernagel – är mardrömmen för många skogsägare i södra Sverige. Granbarkborren äter och förökar sig i rasande takt ifall det finns stormfällda gamla granar i närheten. På några år kan stora friska granbestånd bli totalt ödelagda.

Stormen Hilde

Tallar mer värda

I södra Lappland och norra Jämtland län mejade novemberstormen Hilde ner skog till ett värde av en miljard kronor. Nio av tio träd var tallar, så ifall du möter en timmerbil från en stormstogsavverkning, har den sannolikt talltimmer i lasten.

Talltimret är den skogsråvara som betingar det högsta värdet. Ändå uppmanar nu Skogsstyrelsen alla skogsägare att prioritera den sämre betalda granen när det nu ska städas efter stormen.

– Man måste se det här i ett större perspektiv. Ofta finns ju granskogar i närheten och de kan bli totalförstörda ifall granbarkborren får fäste. Det innebär på sikt större kostnader än vad det blir om tallen får ligga kvar längre, säger skogskonsulenten Marcus Pettersson.

Granen måste upparbetas snabbt

Även om 90 procent av den stormfällda skogen i Västerbotten var tall, så skulle stormfälld gran fylla 6 000 fullastade timmerbilar.

– Stormfälld gran måste ut ifall det ligger mer än fem kubikmeter per hektar, motsvarande fem grova granar.  Där går gränsen för vad lagen föreskriver, preciserar Marcus Pettersson.

Skogsstyrelsen har nu bjudit in skogsägare i inlandskommunerna till informationsmöten om granbarkborrens vådor och vikten av att upparbeta stormfälld gran snarast möjligt.

– Lagen föreskriver att granen ska vara ute ur skogen senast den 15 juli, och det är viktigt att lagen följs. Om det blir massförökning av granbarkborren kan förlusterna att bli stora för lappmarkens skogsägare. Nu måste granen hamna i fokus, säger Marcus Pettersson.

Skogsstyrelsens första informationsmöten hålls i Lycksele och Dorotea tisdag kväll. Därefter väntar möten i Åsele, Vilhelmina och Storuman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hilde

Mer i ämnet