Västerbotten drabbades värst Foto: Anna Lundh/SVT

Hilde fällde 3,5 miljoner kubikmeter skog

Publicerad

Västerbottens län drabbades hårdast av stormen Hilde. Cirka 3,5 miljoner kubikmeter skog fälldes enligt Skogsstyrelsen och skogsbruket.

Bedömningen grundas på inventeringar som Skogsstyrelsen, skogsbolag och skogsägarföreningar genomfört i Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Två tredjedelar av den totala volymen föll i Västerbotten.

– Framförallt har mycket gallringsskog skadats, det vill säga skog som egentligen inte skulle avverkas förrän om 25–50 år, vilket innebär en större ekonomisk förlust för skogsägarna än om slutavverkningsmogen skog skadats, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Stormen Hilde

En halv miljard kronor

Den ekonomiska förlusten för skogsbruket går inte att svara på förrän stormskadade virket är upparbetat.  

– Uppskattningsvis kan den totala ekonomiska förlusten vara ungefär en halv miljard kronor. Enskilda skogsägare har drabbats väldigt olika beroende på hur mycket skog som blåst ner på deras fastigheter, om man har försäkrat och på svårigheterna att ta tillvara det stormfällda virket, säger Clas Fries.

Det är mest tall som blåst omkull. För att undvika angrepp av tallskog ska det skadade virket vara ute ur skogen senast 15 juli.

Stormen Hilde fällde mindre volymer än stormen Dagmar julen 2011. Då fälldes 4,5 miljoner skogskubikmeter. 75 miljoner skogskubikmeter förlorades i stormen Gudrun 2005.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hilde

Mer i ämnet