Stormen Hilde som slog till mot Västerbotten den 16-17 november förra året orsakade stora skador på skogen i länet. Skogsstyrelsens och skogsbrukets gemensamma bedömning är att Hilde fällde cirka 3,5 miljoner skogskubikmeter, de årliga avverkningarna i Västerbotten 6 miljoner skogskubikmeter.
– Hilde fällde otroligt mycket skog. Vi tittade på volymerna i de olika kommunerna och man kan se att stormen fällde lika mycket skog som i vanliga fall skördas under ett helt år i de här kommunerna, säger Clas Fries, Skogsstyrelsen region Nord.
Lycksele värst drabbat
Värst drabbades Lycksele med 950.000 skogskubikmeter stormfällen, men även Åsele, Dorotea och Vilhelmina drabbades hårt. I de fem hårdast utsatta kommunerna fälldes 2,6 miljoner skogskubikmeter skog. Och allt går inte att ta vara på.
– Det kommer att bli kvar endel stormfälld skog framöver eftersom det är svårt att komma åt all den här skogen, men man har kunnat ta hand om hälften, säger Clas Fries.
Mest tall
Bedömningen från Skogsstyrelsen är att mer än 90 % av det stormfällda virket är tall. Framförallt skadades mycket gallringsskog, främst nyligen gallrade bestånd men även bestånd som gallrats för uppemot 10 år sedan. Vindriktningen var västlig. Det betyder att västexponerade lägen, inklusive hyggeskanter mot väst drabbades värst. Gran tycktes klara sig bättre än tall.
I samtliga län som drabbats av stormskador finns det risk att granbarkborrepopulationen öka, med ytterligare skogsskador som följd.
– Det kommer att kläckas nya granbarkborrar i stormfällda granar men risken är ganska liten i Västerbotten eftersom Hilde blåste ner främst tall och man har prioriterat att ta bort gran, säger Clas Fries, region Nord.
Årsavverkning i olika kommuner (Stormfällen orsakade av Hilde inom parantes)
(i skogskubikmeter)
Lycksele 800.000 (900.000)
Vilhelmina 400.000 (400.000)
Dorotea 150.000 (300.000)
Åsele 500.000 (500.000)
Skogskubikmeter innebär volym av trävirke, hela stammen inklusive barken ända upp till toppen, men inte stubbe, grenar och barr.