Nu tänker Lind Tour om – satsar på resor till närområdet Foto: Johan Nilsson/ TT och Mikael Fritzon/TT

Färre bokar nya utlandsresor – på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Oro för coronaviruset och dess spridning gör att folk väntar med att boka nya utlandsresor. Det visar en rundringning till flera resebolag som SVT har gjort. I Umeå styr nu researrangören Lind Tour om delar av sin verksamhet för att inte förlora pengar.

Många oroliga resenärer har under den senaste tiden ringt till sina respektive resebolag för att höra vad som gäller om man vill avboka sina resor.

– Många undrar också om det är farligt att åka. Men vi vet inte mer än vad kunderna vet och följer UD:s rekommendationer, säger Magnus Christersson på resebolaget Ticket.

Än så länge är inte avbokningarna så många, enligt Resia.

– I proportion till hur debatten går, så har vi få avbokningar. Men nybokningsgraden är inte i den nivå den brukar vara, säger Bo Jakobsson, som är inköpschef på Resia.

Oro för fler restriktioner

XLNT Travel Skellefteå arrangerar affärsresor och har märkt av oron.

– Vi har haft avbokningar på resor till Italien och Asien. Det har inte påverkat inkomsterna än, men blir det fler restriktioner på Europa-resor så blir det värre, säger Kjell Widman.

Har behövt styra om förr

På Lind Tour i Umeå väntar man inte på att läget ska bli värre – redan nu planerar man att styra om sin verksamhet och satsa mer på resor i närområdet. Vd:n Annica Kelly liknar situationen vid Estonia-katastrofen och efter terrorattacken i New York den 11:e september 2001.

– Efter Estonia körde vi inte kryssningar på flera år och efter 11:e september sålde vi inte resor till USA under lång tid. Det händer alltid saker i världen som gör att man måste styra om, säger Annica Kelly.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.