Foto: TT/CDC

Fem personer i Västerbotten smittade av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Fem vuxna personer i Västerbotten har smittats av det nya coronaviruset, covid-19. Det visar provsvar från Region Västerbotten.

– Alla har varit i norra Italien, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare.

Provsvaren har kommit under måndagen. Regionen höll en presskonferens under kvällen.

– Västerbotten har fått positiva provsvar på fem patienter idag. Alla har vistats i norra Italien. Tre personer tillhör samma familj, sedan är det ytterligare två personer, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare hos region Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

De smittade personerna är samtliga vuxna personer och hemmahörande i Västerbotten. De smittade personerna har varit i norra Italien och har tagit sig hem därifrån. Samtliga kom hem till Västerbotten under helgen med flyg, men inte nödvändigtvis med samma plan.

– Alla är isolerade i hemmet. Ingen är i behov av sjukhusvård. Alla har fått förhållningsregler för att minska smittan och smittspårning har påbörjats, säger smittskyddsläkaren.

Fler personer kommer att behöva smittspåras enligt regionen.

– Om man är orolig över att ha smittats ska man ta kontakt med vården på 1177 så att man kan testas. Stanna hemma från jobbet om du är sjuk. Om man besökt ett område med smitta ska man hålla sig hemma, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare hos region Västerbotten.

Totalt har 50 prover genomförts i Västerbotten.

Har ni frågor om coronaviruset? SVT direktrapporterat om det senaste här.

SVT Nyheter kan inte svara på vilka exakta orter eller stadsdelar det gäller, då regionen och sjukvården inte går ut med den informationen. Det handlar om patientsekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet