Foto: SVT

Fler förseningar för fluoritgruvan i Blaiken

Publicerad

Fluoritgruvan i Blaiken utanför Storuman se att bli ytterligare försenad. Det är länsstyrelsen som menar att gruvföretaget Tertiary Minerals inte gett tillräckliga förklaringar om vilka konsekvenser en framtida gruva kan få för miljön och samebyn.

Efter en dom i förvaltningsrätten förra året har länsstyrelserna börjat ha en striktare syn på miljön och vilka konsekvenser en framtida gruvbrytning kan få.

– Det behövs mer underlag och det blir en större process redan i koncessionsskedet och rent generellt kommer det att ta längre tid att starta gruvor i framtiden, säger Magnus Langendoen som är enhetschef vid länsstyrelsens miljöenhet.

Projektet kan stängas ned helt

Umbyns sameby har sin flyttväg för renarna inklämd mellan E12:an och vindkraftparken på Blaikfjället och de motsätter sig den planerade fluoritgruvan. Men länsstyrelsen vill också ha in mer information om vilka konsekvenser en gruva kan få för Natura 2000 området som också finns vid Blaikfjället.

LÄS MER: Planer på fluoritgruva överklagas

Och nu finns en möjlighet att länsstyrelsen till och med säger blankt nej till en fluoritgruva vid Blaikfjället.

– Ja, än så länge finns alla möjligheter öppna. Det beror helt på vilket underlag som kommer in nu, säger Magnus Langendoen.

SVT Nyheter har sökt Richard Clemmey, verkställande direktör vid Tertiary Minerals kontor i England för en kommentar. De har lovat att titta på de frågeställningar som rör miljön kring en framtida flouritgruva i Blaiken och återkomma med kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer