Foto: SVT

Flera länspolitiker utsatta för hot

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker i länet vittnar om ett allt hårdare klimat där hoten blivit fler genom åren.

Anders Ågren (M) kommunalråd i Umeå menar att det under de senaste åren blivit ett hätskare klimat i allmänhet i samhället och att det också drabbar politiker.

– Både jag och Hans Lindberg med flera, hotades av en person som hotade att bränna ner våra hem. Personen blev sedan också fälld i tingsrätten för olaga hot, så det är klart att det förekommer.

Hot mot politiker

Lilly Bäcklund (S) Lycksele

Lilly Bäcklund (S) som är kommunalråd i Lycksele säger att hon aldrig upplevt ett fysiskt hot eller upplevt sig förföljd. Däremot kan folk skriva saker på sociala medier som känns otrevliga.

– Att skriva ”stick och brinn” kan också upplevas som ett hot, säger Lilly Bäcklund (S).

Madelaine Jakobsson (C) Nordmaling

Nordmalings kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) tycker att det känns tryggare sedan kommunhuset i Nordmaling låsts, eftersom man på så sätt har bättre kontroll på vilka personer som kommer in i huset.

– Jag har inte fått några direkt uttalade hot mot mig, men jag har känt mig hotad. Det känns betydligt tryggare nu när kommunhuset håller låst. Människor som är arga är sällan ett problem, utan det är människor som inte mår bra som man kanske inte vill möta på ensam, säger Jakobsson.

Hans Lindberg (S) Umeå

– Det är klart att i det avseendet att folk inte är överens med de politiska beslut som fattas så kan folk bli upprörda. Men det är ju också viktigt att vi har ett demokratiskt samhälle där man också får fatta beslut. Men där ser vi också att blir mer och mer polariserat och via sociala medier blir det också mer och mer på hopp vilket jag inte tycker är acceptabelt, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå

 Med det är inte alla som känt sig hotade i sin roll som folkvald.

– Nej, jag har inte känt att jag har blivit hotad. Det är klart att människor har varit otrevliga och kallat mig saker, men jag har aldrig blivit hotad, säger Margareta Rönngren (S) kommunalråd i Umeå

– Jag tycker att hot och våld är väldigt är allvarligt och ska inte accepteras. Men jag kan inte säga att jag personligen har blivit utsatt för hot och hat i rollen som politiker, säger Ulrica Edman (V) gruppledare i Umeå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet