26-åringen filmades av polisen när han letade narkotika som gömts i skogen. Nu döms han till sex år fängelse. Foto: Polisen

Flera personer ur narkotikanätverk i Umeå döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sex personer som varit åtalade sedan polisen nystat upp ett narkotikanätverk i Umeå döms av tingsrätten. Den 26-årige man som pekats ut som ledare döms till 6 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen.

Under onsdagen föll domen mot de sex personer mellan 18-33 år som stått åtalade för styrt delar av narkotikahandeln i Umeå. Männen har hanterat och sålt stora mängder kokain, amfetamin och cannabis.

Polisens utredning pekar ut en 26-årig man som ledare för nätverket. De övriga personerna är mellan 18-33 år och har enligt polisen varit försäljare och lagerhållare av narkotikan. Tingsrätten dömer samtliga inblandade, till varierande straff.

6 år för ledaren

Den 26-årige ledaren döms till 6 år för två fall av grovt narkotikabrott, sju fall av narkotikabrott samt brott mot vapenlagen då polisen fann närmare 400 patroner i hans hem.

De övriga inblandade döms även de:

• En 32-årig man får skyddstillsyn för medhjälp till narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

• En 33-årig man döms till 3 år och 10 månader för grovt narkotikabrott samt tre narkotikabrott.

• En 20-årig man döms till 2 år och 9 månader för grovt narkotikabrott.

• En 19-årig man döms till 2 år och 4 månader för grovt narkotikabrott.

• En 18-årig man döms till ungdomsvård samt 130 timmar ungdomstjänst för grovt narkotikabrott, då han var under 18-år vid brottstillfället.

Åklagaren: ”Har utgått ifrån att de skulle dömas”

Kammaråklagaren Joel Teran är nöjd med tingsrättens dom.

– Jag är väldigt nöjd med tingsrättens domslut att de har gått på vår linje. Bevisningen har varit stark så jag har utgått att de skulle dömas för brotten, säger han.

Domen mot 26-åringen kommer överklagas

– Domen är fel på många sätt, dels är bevisningen dålig överlag och min klient stod åtalad för tio olika gärningar varav de flesta var väldigt spekulativa, säger advokaten Ulf Holst och fortsätter:

– Jag antar att det inte bara är jag som kommer överklaga, det blev väldigt hårda straff. Som jag läser domen har tingsrätten inte helt gått på åklagarens linje, men trots det har man utfärdat hårdare straff än åklagaren yrkat. Det är förvånansvärt, säger Ulf Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.