Foto: SVT

Västerbotten först i landet med reserestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skärptes de nya allmänna råden i Västerbotten. De handlar bland annat om reserestriktioner och att hålla sig ifrån allmänna platser. Nödvändiga besök på mataffärer och apotek är undantagna restriktionerna.

På grund av den ökande smittspridningen i länet skärps de allmänna råden i länet.

– Vi ser läget som mycket allvarligt, vi har kommit till en punkt där de allmänna råden vi haft de senaste månaderna inte räcker längre, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark under en presskonferens.

Coronaviruset i Västerbotten

– Råden utgår ifrån att alla enligt smittskyddslagen har en skyldighet att göra det man kan för att skydda från risken att smitta och bli smittas av covid-19, säger Stephan Stenmark.

– Jag vet att många av oss är trötta på pandemin, tro mig, jag med. Ditt val, och mitt val, gör skillnad, fortsätter Stephan Stenmark.

Först med reserestriktioner

Under tisdagen meddelades även att Västerbotten och Norrbotten blir de två första länen att införa reserestriktioner.

– Res inte! Res inte varken inom eller utanför länet om det inte är en alldeles nödvändig resa, säger Stephan Stenmark.

Här är de nya allmänna råden

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
  • Avstå från att vistas på allmänna platser som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag kan göras för nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det gäller inte barn och ungdomar som är födda 2005 och senare.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet