Backansvarige Kent Larsen: ”Jag kan bara vänta på snön från ovan” Foto: SVT

Kassjöbacken tvingas hålla stängt när vädergudarna sviker

Uppdaterad
Publicerad

Det milda vädret gör att Kassjöbacken utanför Umeå tvingas hålla stängt.

Utan konstsnö blir säsongen kortare och för de skidbackar som inte anser sig ha råd med snökanoner tvingas man under varma eller snöfattiga vintrar helt enkelt stänga stora delar av verksamheten.

Kassjöbacken utanför Umeå drivs av Lapplands-Äventyr AB som ägs av entreprenören Frank Larsen och för honom är inkomsterna för låga för att en snökanon skulle bära sig.

– Ja, jag är väl i valet och kvalet men det är inte så många fler helger jag kan ha öppet för att tjäna igen en snökanon. Och med personal och strömkostnader då blir det problematiskt, säger Frank Larsen, driftsansvarig för Kassjöbacken.

Hör mer om problemet i klippet ovan.

Skidbackarna vid kusten – så ser det ut

Agnäsbacken utanför Nordmaling ser enligt driftsansvarige Daniel Johansson oväntat bra ut. Backen kommer att ha öppet som vanligt än så länge. Torsdagskvällar och helger.

Middagsberget i Vännäs har också öppet som vanligt med tre kvällar i veckan och lördag-söndag.

Bräntbergsbacken i centrala Umeå har öppet som vanligt kvällstid måndag till torsdag och dagtid på helgerna.

Kassjöbacken har däremot stängt än så länge på grund av alltför isig backe på grund av värme och regn.

Buberget i Vindeln har öppet som vanligt med alla nedfarter åkbara. Backen är öppen torsdagskvällar och lördag och söndag.

Bygdsiljum har öppet alla dagar i veckan men snöbrist har gjort att hälften av nedfarterna är stängda.

Vitbergsbacken i Skellefteå har också öppet alla dagar i veckan. Men en viss snöbrist har gjort att de största hoppen i backen ännu inte har byggts.

Klutmarksbacken i Skellefteå har enligt kommunen bra med snö och håller öppet onsdagskvällar och fredagskvällar samt dagtid på helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.