Hör Jolanta Wróblewska, överläkare på Norrlands universitetssjukhus, om varför det är bra att för tidigt födda vårdas hemma. Foto: SVT

Västerbotten sist ut i landet – nu kan för tidigt födda vårdas hemma

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2021 kommer de första barnen från den neonatala intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus att erbjudas hemsjukvård. Region Västerbotten är sist ut i landet med satsningen.

Enligt Region Västerbotten är hemsjukvård bra för barnets utveckling men det innebär också fördelar för föräldrarna.

Målgruppen när det gäller hemsjukvård är de för tidigt födda barn som är stabila och har föräldrar som känner sig trygga med hemsjukvård. I de allra flesta fall har barnen vårdats en tid på sjukhus. I hemsjukvården får man besök av en specialistsjuksköterska dagligen, var tredje dag eller med glesare intervall utifrån barnets behov.

– Vi försöker jobba med familjecentrerad vård och vi tror att hemsjukvård kommer att var en fördel för familjen. Det är helt frivilligt och om man som förälder känner sig otrygg eller av andra anledningar inte har möjlighet, då stannar man kvar på sjukhus, säger Jolanta Wróblewska, överläkare på Barn- och ungdomscentrum.

Än så länge gäller det bara för barn till föräldrar som har högst en timmes resväg till Umeå universitetssjukhus.

Föräldrar mer delaktiga

Planer på hemsjukvård för barn som fötts för tidigt har funnits sedan 2004 men har av olika anledningar aldrig blivit realiserade i Region Västerbotten. Alla andra universitetssjukhus i landet har redan genomfört den här förändringen.

Att få ett för tidigt fött barn innebär stora känslomässiga påfrestningar men det har visat sig från andra regioner att föräldrar som vårdar barnet hemma känner sig mer delaktiga, och att det är först när de får komma hem som de känner att barnet är helt och hållet deras.

– Inga barn som kan vårdas i hemmet ska vara på sjukhus. Det känns extra roligt att erbjuda vård i hemmet för patienter som behöver stöd av den högspecialiserade intensivvården, säger Antti Holsti, verksamhetschef på Barn- och ungdomscentrum.

I videon hör du överläkaren Jolanta Wróblewska om varför hemsjukvård är bra för både barn och föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.