Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny enkät ska hjälpa förlossningsvården att bli bättre Foto: SVT

Nu ska förlossningsvården i länet bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

För att förlossningsvården i länet – och landet – ska bli bättre ska nu gravida och nyblivna mammor få dela med sig av sina upplevelser av vården och sin egen hälsa.

Den första oktober lanseras en riksomfattande enkät som är ska följa upp kvinnors upplevelse av förlossningsvården. Några frågor som enkäten kommer att innehålla är till exempel: Hur upplever kvinnor sin egen hälsa och vården under graviditeten och vid förlossning? Hur bemöts de av personalen och hur känner de sig ett år efter förlossningen?

– Jag tänker att vi i Västerbotten kan få enkätsvar som hjälper oss på våra mottagningar i Skellefteå, Umeå och Lycksele att med enkla medel utvecklas. Sen är det spännande att höra vad som vi redan idag gör bra, säger Maria Lindqvist, vårdutvecklare, barnmorska och forskare vid Centrum för obstetrik och gynekologi vid Region Västerbotten.

Enkäten i tre delar

Den första enkäten skickas till kvinnor som är i graviditetsvecka 25, sedan till mammor som fött barn för åtta veckor sedan och den tredje kommer när barnet är ett år gammalt. Initiativet till graviditetsenkäten kommer från Sveriges kommuner och regioner, SKR, inom ramen för överenskommelsen med regeringen om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa.

Resultatet från enkäten ger Region Västerbotten möjligheter att fortsätta att utveckla vården kring graviditet och förlossning i länet. 

Hör mer om undersökningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer