Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer finnas personal i Lycksele under tiden, men vi kommer inte ta emot förlossningar under perioden, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten. Foto: SVT/arkiv

Lycksele BB stänger för förlossningar i sommar – gravida hänvisas till kusten

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten ger nu besked om att Lycksele BB inte kommer att stänga i sommar.

Men under nästan tre veckor kommer det inte gå att föda barn på sjukhuset.

– Om någon kommer in och om man ser huvudet så kommer man bli förlöst. Men i övrigt kommer vi hänvisa gravida till kusten, säger Olov Grankvist, verksamhetschef för obstetrik och gynekologi.

Förra sommaren och i vintras var förlossningen i Lycksele stängd under några veckor eftersom man inte fick ihop bemanningen. I sommar kommer alla tre förlossningsavdelningarna i Västerbotten att ha öppet.

I Lycksele kommer man dock bli tvungen att dra ner på verksamheten från fredagen den 29 juli och två och en halv vecka framåt. 

– Vi kommer inte ha stängt. Det kommer finnas personal i Lycksele under tiden, men vi kommer inte ta emot förlossningar under perioden, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Under perioden hänvisas istället alla förlossningar till kusten.

Kan man kalla det öppet, när man inte erbjuder förlossningsvård?

– Det kan man göra. Det finns ett annat alternativ och det är att ha helt nedstängt och inte ha någon personal där. För helstängt är det ju inte. Det här är ett stort fall framåt, säger Olov Grankvist.

Barnmorskeförbundet positiva

Erika Häggblad är ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten och hon säger att hon är ganska nöjd med utfallet.

– Jag hoppas att det här kommer bli det bästa, säger hon.

Under vissa veckor dras verksamheten ner och då kommer det bara att arbeta en barnmorska.

Barnmorskeförbundet och regionen kommer att gå ut med information om hur man ska gå tillväga för de mammor som planerar att föda den här perioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet