Hör om dåtidens giftutsläpp och vad som krävs för att företag ska göra förändringar. Foto: Marit A Israelsson

Forskare om företagens utsläpp av växthusgaser: Krävs politiska krav för att få förändringar

Uppdaterad
Publicerad

Om inte politiken hade ställt krav skulle vi ha haft en miljökatastrof i Skellefteå och i Östersjön – detta menar Ann-Kristin Bergquist som är docent och universitetslektor vid Umeå universitet.

– De hade kanske varit obeboeligt på vissa håll, säger hon.

Ann-Kristin Bergquist som är docent och universitetslektor vid Umeå universitet doktorerade för cirka 15 år sedan om miljöanpassningen av Rönnskärsverken 1960 – 2000. Hon menar att nivån på utsläppen i stor mån avspeglar nivån på miljöpolitiken.

– En industri som till exempel Rönnskär med komplicerade miljöprocesser ligger sällan före lagstiftningen, säger Ann-Kristin Bergquist.

Klimatkrisen

Krävs stora investeringar för omställning

Industrin arbetar enligt Ann-Kristin Bergquist med investeringar i tioårscykler och vill därför ha en långsiktig miljöpolitik eftersom omställning ofta kräver teknikutveckling och ganska stora investeringar.

– De industrier som finns på den här tio i topp-listan kan inte på ett enkelt sätt hoppa ner från den, konstaterar hon.

Men vad kan då göras för att de här största utsläpparna ska få ner nivåerna?

– Det behövs miljöpolitik som trycker på och skapar spelregler för den här typen av omställningar, och så behövs det satsningar på forskning och utveckling där också staten kan gå in och stötta med till exempel riskkapital, säger Ann-Kristin Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet