Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Riktigt oroande att det går så fort” – hör Nicholas Kamenos, föreståndare Umeå marina forskningscentrum, om förändringen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Extrem värmebölja i Östersjön – forskare oroade

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har en temperatur på 24,3 grader uppmätts i norra Östersjön. Det är den längsta ihållande värmeböljan i området och under den perioden.

– Det kan leda till rubbningar i det marina ekosystemet, säger Nicholas Kamenos, föreståndare Umeå marina forskningscentrum.

Havsytornas temperaturer slår rekord, exempelvis så har Nordatalantens temperatur ökat med 1,5 grader.

På Umeå marina forskningscentrum mäts havstemperaturen för att märka om förändringar sker. I norra Östersjön har värmen under mitten på juli till början av augusti varit högre och mer ihållande än normalt. 

Klimatkrisen

– På sikt kan det påverka livet i havet, organismerna i Östersjön klarar inte av värmen under en längre period, säger Nicholas Kamenos.

Nyanställs forskare efter upptäckten

En negativ effekt är att bakteriernas egenskaper i havet kan förändras på grund av höga temperaturer. Bakterierna har en viktig effekt att döda organismer och rena vattnet.

– Vi är oroade över upptäckten och kommer att anställa en ny person här på forskningscentrumet som kommer att jobba med detta område, fortsätter Nicholas.

Hör forskaren om upptäckten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet