Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorologiska världsorganisationen, WMO, har hållit presskonferens med anledning av två av den senaste tidens oroande rekord. Foto: AP

Forskarnas oro: Dramatiskt höga temperaturer

Publicerad

Extremvärme och översvämningar, så ser det ut i världen just nu. Juni i år var den varmaste junimånaden som hittills uppmätts, och havsytornas temperaturer slår rekord. Bland annat har Nordatlantens temperatur ökat med 1,5 grader.

– Det är dramatiskt högt jämfört med tidigare temperaturer i området, säger Omar Baddour, chef för klimatövervakning på Meteorologiska världsorganisationen (WMO).

Det är extremt väder på flera håll i världen just nu. Sydvästra Japan har drabbats av kraftiga skyfall där minst en person har dött och monsunregn har skapat översvämningar i södra Indien. Dessutom är det rekordvarmt, förra veckan slogs det globala dagliga temperaturrekordet.

På en pressträff med WMO säger Omar Baddour att det dels är så varmt på grund av väderfenomenet El Niño.

– Men också i samband med klimatförändringar som beror på mänsklig påverkan.

Isen i Antarktis minskar

Baddour berättar också att isen i Antarktis minskat kraftigt av de höga temperaturerna, och i juni var ismängden 17 procent under genomsnittet.

– Detta är ett väldigt dramatiskt tapp.

Hans kollega Dr Michael Sparrow, chef för världens klimatforskningsprogram, uttrycker stor oro över situationen.

– Det saknar motstycke, den här minskningen av havs-is som vi ser i Antarktis, Sparrow.

Extrema temperaturer väntas i Italien och Spanien

Ett av länderna som drabbas av värmen är Italien, där det varnas för extrema temperaturer, upp till 47 grader. Även Spanien har drabbats av en värmebölja med temperaturer på upp emot 44 grader i landets södra delar. Det är het luft från Nordafrika som orsakar värmeböljan, enligt den statliga vädermyndigheten AEMET.

Förra årets temperaturer i Spanien vad rekordhöga sedan mätningar började göras 1916. De extrema temperaturerna ledde till över 350 dödsfall, enligt landets statistikbyrå INE.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog förklara väderfenomenet El Niño – och varför de närmaste åren kan slå det gamla värmerekordet från 2016. Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.