Ett foto från Bolivia från El Niño-året 2016 visar den helt uttorkade sjön Poopo. Året är det varmaste som hittills uppmätts i världen. Väderfenomenet uppträdde även 2018-19 och har kommit tillbaka i år. Foto: Juan Karita /AP

Väderfenomenet El Niño är tillbaka

Publicerad

Väderfenomenet El Niño är tillbaka – tidigare i år än brukligt. Det kan leda till nya värmerekord.

-Det skulle kunna bli ett rekordvarmt år globalt sett, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Att El Niño börjat konstaterades officiellt på torsdagen av USA:s vädermyndighet National oceanic and atmospheric administration.

Varmare ytvatten i tropikerna

El Niño innebär att temperaturen på ytvattnet i större områden i tropikerna stiger över normala nivåer. I förlängningen brukar konsekvensen bli en höjning av den globala medeltemperaturen. Men det kommer inte att märkas i Sverige.

– Det betyder väldigt, väldigt lite för temperaturen eller vädret i Sverige. Om det är någon säsong när man möjligtvis kan märka en svag signal av El Niño så är det under vintern.

Brukar komma senare

El Niño kommer i år tidigare än normalt, vilket kan leda till värmerekord.

– Normalt sett brukar El Niño inträda senare, mot sensommaren eller till och med under hösten, säger Erik Höjgård-Olsen.

En El Niño inträffar med tre till sju års mellanrum och föregås av en La Niña-fas som innebär det motsatta: kallare förhållanden globalt sett, framför allt i tropikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.