Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sker den mest dramatiska förändringen – Hör WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas berättar i klippet. Foto: Martial Trezzini/AP/TT & Ethan Swope/AP/TT

Hög risk för 1,5 graders uppvärmning inom fem år

Uppdaterad
Publicerad

Det är hög sannolikhet att den globala uppvärmningen kommer passera 1,5 grader inom loppet av fem år. Det framgår i en ny studie av Världsmeteorologiska organisationen, WMO.

Enligt WMO är det 66 procents sannolikhet att den årliga genomsnittliga globala temperaturen under minst ett av åren mellan 2023 och 2027 kommer ligga på mer än 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Troligtvis kommer även femårsperioden som helhet vara den varmaste som någonsin registrerats, enligt WMO.

Klimatkrisen

Parisavtalet sätter långsiktiga mål för att vägleda länder att minska de globala utsläppen av växthusgaser för att begränsa den globala temperaturökningen under detta århundrande till två grader.

– Den här rapporten betyder inte att vi permanent kommer att överskrida 1,5 grader som anges i Parisavtalet, som i sin tur hänvisar till långvarig uppvärmning under många år, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

– WMO slår däremot larm om att vi kommer passera 1,5 graders-nivån på en tillfällig basis med ökande frekvens.

Väderfenomenet El Niño som väntas ta fart de kommande månaderna, beräknas förstärka uppvärmningen som drivs av höga halter av växthusgaser i atmosfären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet