Arkivbild. Peter Sköld vid Arkiskt centrum vid Umeå universitet. Foto: SVT

Professorn: En allvarlig konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Vapstens sameby är en av de mest allvarliga rennäringskonflikterna i Sverige idag. Det menar professor Peter Sköld vid Arktiskt Centrum vid Umeå universitet (Arcum).

Ursprungssamerna inom Vapstensområdet nära Tärnaby stämmer nu Vapstens sameby för att få tillbaks sina rättigheter till renskötsel och till jakt och fiske. Fallet är unikt då tingsrätten aldrig tidigare prövat frågan mellan två grupper om rättigheterna till renskötselrätten inom en sameby.

Sköld: Hundraårigt beslut ligger bakom problemen

Det var på 1930-talet som samer från Karesuando i Kirunaområdet tvångsförflyttades av svenska staten. Enligt historiska beskrivningar hade staten planerat för en tillvaro söder om Västerbotten men på vägen dit stannade man i Vapstensområdet kring Tärnaby och fick enligt de själva myndighetsbeslut på det.

Enligt Peter Sköld vid Arcum så kom detta att förändra situationen för Vapstenområdet. De som idag utgör samebyns medlemmar och som har rättigheterna till renskötsel och till jakt och fiske är ättlingar till de tvångsförflyttade norrbottenssamerna.

Sköld vill inte ta ställning för den ena eller andra parten, utan hävdar att det krävs nogsamma utredningar för att man verkligen ska kunna förstå vad som hänt och varför.

Mest allvarliga rennäringskonflikten i Sverige

Peter Sköld menar att just Vapstenkonflikten är en av de mest allvarliga rennäringskonflikterna som vi har i Sverige idag.

–Detta är komplicerat, problematiskt och i grunden orsakat av statliga beslut. Ingen av de två samiska grupperna som är inblandade bör därför ses som orsakande till den här situationen. Det är olyckligt att denna tvist behöver hanteras av rättsväsendet, men det är min fromma förhoppning att det ändå kan bidra till att få ordning på situationen och att en lösning som alla kan acceptera görs möjlig. Men vägen dit blir inte lätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet