Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Linnéuniversitetet. Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

Forskaren: Hundattacker blir vanligare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hundattacker är ovanliga i Sverige, men det har skett en ökning.

– Vi har gått från att ha en attack var tredje, fjärde år till att ha mellan en och två attacker per år, säger Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi, i SVT:s Aktuellt.

Sent i söndags kväll attackerades en kvinna i Robertsfors kommun av sin egen hund. Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till platsen och hittade där en ihjälbiten kvinna.

– Det är jättehemskt, säger grannen Anna-Karin till SVT Västerbotten.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Linnéuniversitetet säger att den här typen av attacker är väldigt ovanliga i Europa.

– Men de ökar och så även i Sverige. Vi har gått från att ha en attack vart tredje, fjärde år till att ha mellan en och två attacker per år.

Han framhåller att det generellt handlar om större, okastrerade hanhundar – hundar som har mycket muskelkraft och som har en stark förmåga att bita hårt.

– Det kan vara hundar som är avlade för kamp, hundar som är avlade för att vakta till exempel, som är extra farliga.

Det finns ingen misstanke om brott efter dödsfallet i Robertsfors utan det betraktas som en olycka. Hunden ska ha gått till attack mot en man inne i en bostad. När kvinnan försökte avvärja attacken ska hunden i stället ha attackerat henne, enligt polisen. Hunden avlivades på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet