Enligt ett tjänstemannaförslag till fritidsnämnden i Umeå bör utomhusbaden i kommunen läggas ned. Foto: Arkiv/SVT

Förslaget: Slopa alla utomhusbad i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

De tempererade utomhusbaden i Umeå kan försvinna till nästa sommar. Fritidsnämnden behöver nå en budget i balans och nu finns ett tjänstemannaförslag på hur nämnden ska göra.

Förslaget bottnar i att nämnden saknar tre miljoner kronor i budgeten vilket är ungefär vad en nedläggning av utomhusbaden skulle resultera i, något VK var först med att rapportera.

– Vi måste hålla budgeten och det här är ett förslag på hur vi kan göra det, säger Stefan Hildingsson, fritidschef, till SVT.

Beslut ska fattas i november

Förslaget omfattar Umelagun, Obbolabadet och utomhusdelen vid Vallabadet i Hörnefors och kommer att presenteras vid nämndens sammanträde den 29 oktober. Frågan kommer sedan att tas upp för politiskt beslut i november.

Enligt Hildingsson handlar nämndens ekonomiska situation i grund och botten om hur finansieringen sett ut för badhuset Navet.

– Navet når sina besökskrav och intäktskrav, men det har varit underfinansierat sedan starten. Det är därför vi inte har en budget i balans, säger Hildingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.