Foto: SVT

Uteblivna betalningar bakom nedläggningsförslag av utebaden i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsnämnden har inte fått betalt för skolornas obligatoriska simundervisning på Navet. Därför föreslås nu att samtliga utebad i Umeå kommun ska stängas.

– Hade vi fått pengar för skolundervisningen hade vi inte tvingats göra detta, säger Ari Leinonen (S) ordförande i nämnden.

Inför öppnandet av nya simhallen Navet i Umeå 2016 höjdes alla avgifter.

– Föreningarnas avgifter, årskorten för badande, entréavgifterna och den obligatoriska skolundervisningens avgift höjdes alla enligt samma uppräkningsmodeller, det är naturligt när man bygger en helt ny anläggning, säger Ari Leinonen (S) ordförande i fritidsnämnden.

Men sedan öppnandet har fritidsnämnden aldrig fått avgiften för skolbad reglerad av kommunen. Detta har gjort att fritidsnämnden sedan Navets start haft ett underskott på fyra miljoner kronor.

– Jag tycker det är skandal att kommunen inte internt kan klara av att göra den här typen av överföringar, vi har aldrig fått något bra svar på varför vi inte får pengarna, säger Ari Leinonen.

”Hade vi fått betalt hade vi inte behövt gör detta”

I början av året gjorde fritidsnämnden en djuputredning av ekonomin. Då såg man att kostnaden för skolundervisningen aldrig hade reglerats. Inte heller har fritidsnämnden fått pengar för att hålla både Navet och Umelagun öppet under sommaren.

Är detta anledningen till att ni föreslår att alla kommunens utebad ska stängas?

– Ja, hade vi fått betalt för skolundervisningen hade vi inte behövt göra detta. Men ska vi få en ekonomi i balans ser vi ingen annan utväg, säger Ari Leinonen.

Idag har fritidsnämnden sammanträde, där ska frågan om utebadens framtid diskuteras.

– Det är totalt kaos, det är huvudlöst om vi ska tvingas stänga Umelagun på grund av detta, det är ju som en fritidsgård för våra ungdomar på sommaren, säger Lennart Johansson (M) vice ordförande i fritidsnämnden.

SVT söker ekonomidirektör Lena Höök Gustafsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.