Northvolts vd Peter Carlsson tar emot de första leveranserna av maskiner till batterifabriken i Skellefteå. Foto: SVT

Första maskinerna till batterifabriken har anlänt med båt till Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo meter långa och som mest 44 ton tunga är maskinerna som skeppats från Antwerpen och ikväll lastades av i Skellefteå hamn. Imorgon ska de transporteras till fabriken Northvolt Ett.

Det handlar om maskiner för vattenhantering i det företaget kallar ”Upstream 1” som är den största byggnaden i fabrikskomplexet. Störst är tre maskiner som kallas för evaporatorer och väger mellan 28 och 44 ton.

– Det här är en rolig milstolpe i det här jätteprojektet och det är bara en av väldigt många leveranser som kommer att komma här inom nästa år och det kommer att bli ett kämpigt men spännande år, säger Northvolts vd Peter Carlsson och skrattar.

Batterifabriken Northvolt

Fabrikskomplexet där batteriets aktiva material ska produceras håller på att ta form. Väggarna och överbyggnaden är på plats och nu pågår bland annat betongarbete inomhus. Utöver det byggs också ett flertal olika typer av anläggningar på området.

Se mer från den första leveransen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet