Hustillverkarna Mattias Henriksson och Anders Eriksson köpte Inwidos Fabrik i Bjurträsk. Nu drar de igång på allvar. Arkivbild. Foto: Robert Tedestedt

Första uppdraget: Ska bygga 110 lägenheter

Publicerad

Den nyetablerade husfabriken i Bjurträsk kommer att rivstarta med ett storjobb. Fabriken utanför Norsjö ska nämligen leverera alla element till sju nya hyreshus i trä som ska uppföras på Karlgård i centrala Skellefteå. Totalt ska 110 lägenheter byggas.

För drygt ett år sedan kom dråpslaget mot byn Bjurträsk i Norsjö. Fönsterfabriken skulle flyttas och de 69 anställda varslades om uppsägning.

Men i oktober tändes nytt hopp i byn när Anders Eriksson från Glommersträsk och Mattias Henriksson från Lillpite presenterades en ny satsning i den gamla fönsterfabrikens lokaler – ett företag som tillverkar hus som levereras i delar.

Fönsterfabriken i Norsjö

Nu står det klart att de fått ett stort jobb. Bolaget ska leverera alla element till sju nya hyreshus i trä på Karlgård i centrala Skellefteå. Det handlar om totalt 110 lägenheter som ska byggas.

Investerar 150 miljoner

Huvudägaren, ett bolag i Älvsbyn, investerar drygt 150 miljoner kronor i projektet. Byggare blir ett företag i Piteå, medan husfabriken i Bjurträsk levererar alla fabrikstillverkade komponenter.

– Alla företag har ett nära samarbete, kommenterar Mattias Henriksson, vd för byggföretaget och delägare i Bjurträskfabriken.

Just nu pågår inmontering av maskiner och utrustning i fabriken i Bjurträsk.

– Vi planerar att vara igång med produktionen några veckor in på 2017, säger Anders Eriksson, delägare och platschef på

fabriken i Bjurträsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fönsterfabriken i Norsjö

Mer i ämnet