Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör naturbevakaren berätta om jakten på äggtjuvar i Stekenjokk Foto: Viktor Lundmark / SVT.

Fortsatt jakt på äggtjuvar i Stekenjokk

Uppdaterad
Publicerad

Sällsynta fågelägg säljs för tusentals kronor – vilket lockar kriminella till Stekenjokk.
– I år har vi i alla fall fem registreringsnummer som är högintressanta, säger Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen Jämtland.

Genom åren har det rapporterats mycket om äggtjuvar som plundrar sällsynta fågelarters bon. Stekenjokk, en värdefull häckningsplats, på gränsen mellan Västerbotten och Jämtland, har varit särskilt utsatt.

Även om det varit ganska tyst om området de senaste åren, fortsätter kriminaliteten och arbetat med att få stopp på den.​

– I år har vi i alla fall fem registreringsnummer som är högintressanta som vi kommer att kolla upp, säger Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen i Jämtland, som är i ständig tjänst för att tillsammans med polisen stoppa äggtjuvar.

Tusentals kronor

Han berättar att det ofta är svårt att särskilja äggtjuvar från vanliga fågelintresserade. Men ägarna av de fem bilar han anser är intressanta ska vara ökända bland fågelintresserade när det gäller att stjäla ägg.

För att inte hjälpa äggtjuvarna vill Håkan Berglund inte ge för mycket uppgifter, som vilka fågelarter som häckar i området och vad prislappen för sällsynta ägg ligger på, men det handlar om tusentals kronor.

– De förstår inte att de förstör. Det är bara att se sig omkring för att förstå hur svårt det är att få till en häckning här uppe och om de då ska hålla på och stjäla ägg blir det ännu svårare.

2014 dömdes en man till ett års fängelse för att ha stulit ägg i bland annat Stekenjokk. Bilden kommer från polisens förundersökning och punkterna visar var äggen ska ha stulits. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer