”Jag tycker det är spännande” – följ med på rökdykning i Boliden i klippet. Foto: Marit A Israelsson

Problem att rekrytera personal till landets deltidsbrandkårer – men Bolidens kår har vänt trenden

Uppdaterad
Publicerad

Närmare åtta av tio deltidsbrandkårer i Sverige har svårt att rekrytera personal. Det får allvarliga konsekvenser när livsavgörande räddningsinsatser inte går att utföra.

– När det var som värst hos oss kunde vi inte rökdyka, men nu har vi dubblat styrkan, berättar brandmannen André Waplan i Boliden.

Antalet anställda deltidsbrandmän har successivt minskat i landet ända sedan slutet av 1960-talet, och problemet att rekrytera ny personal har växt. År 2019 hade 77 procent av räddningstjänstorganisationerna svårt att rekrytera deltidspersonal.

– Vi är inte riktigt klara med sammanställningen för år 2020 men det ser ungefär likadant ut. Möjligen skymtar vi en liten liten ljusning på vissa håll, berättar Magnus Olofsson som arbetar med skydd mot olyckor vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i Karlstad.

Problem för många

Statistiken för Västerbotten är tydlig. I 14 kommuner, alla utom Vännäs, uppgav räddningstjänsten år 2019 att de hade svårt att rekrytera. I hälften av länets kommuner uppgav man att det inneburit problem att upprätthålla beredskapen.

Ett exempel på det är Skellefteå som är geografiskt stort och har många deltidsbrandkårer.

– Vi var nere på nio personal plus någon reserv och behöver vara 20 för att få det att gå runt på ett bra sätt, berättar André Waplan.

Från brist till kö i Boliden

Tillsammans drog man igång en stor satsning som mycket handlade om att nå alla invånare.

– Man tycker lätt att man har pratat med alla men det visade sig ändå att vi har olika intressesfärer och kontaktnät och därför missade vi uppenbarligen många, en del visste ju inte ens att det fanns en brandstation här, säger André Waplan.

Kampanj gav respons

Genom en informationskampanj som gick rakt på sak: vi har inte kapacitet att rädda era arbetsplatser och hem, blev responsen att 50 personer signalerade intresse.

– Nu har vi till och med några som väntar på att få komma in i styrkan!

En av dem som just börjat är Helena Lidman som tack vare lite nytänk i organisationen kan ingå trots att hon jobbar i gruvan i Renström och bor i Bjurliden utanför Boliden.

Se i klippet hennes rökdykning och hur man med hjälp av bland annat flexibla digitala scheman lyckats vända en svår trend.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.