”Vi måste ha folk som ställer upp” – hör Peter Stensmark berätta. Foto: Marit A Israelsson

Kommuner hittar nya lösningar för räddningstjänst när personalen tryter

Uppdaterad
Publicerad

I stora delar av Sverige är det den demografiska utvecklingen på landsbygden som är en stor bidragande orsak till bristen på räddningstjänstpersonal i beredskap.

– Allt fler kommuner börjar därför engagera sig mer för att hitta lösningar, kombinationstjänster kan vara en sån, menar Magnus Olofsson som jobbar med skydd mot olyckor vid MSB i Karlstad.

En annan bidragande orsak till att det blivit allt svårare att rekrytera deltidsbrandmän är att det funnits stora arbetsgivare på en ort vilket inneburit att många bott och arbetat på samma ställe och därför kunnat upprätthålla en jourverksamhet. Så var det till exempel i Lidhult i Ljungby kommun i Småland. Sedan flyttade arbetsgivaren till Ljungby.

– Men där har man hittat fiffiga lösningar, berättar Magnus Olofsson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Där finns nu deltidsbrandmän som samtidigt arbetar som bovärd åt det kommunala bostadsbolaget, inom gata- och parkverksamheten och som vaktmästare på skolan.

Rekryteringsproblem kräver aktiv kommun

Samhällsbyggnadsnämndens vikarierande ordförande i Skellefteå, Peter Stensmar (S), som själv bor i Jörn sex mil från Skellefteå, konstaterar att det är tufft och blir allt svårare att engagera folk.

– Vi behöver ju vara aktiva och försöka skapa förutsättningar för att det här ska fungera för vi behöver verkligen våra utstationerade kårer, det räcker inte med en brandstation i centrala stan.

Skellefteå har på grund av långa avstånd i kommunen totalt nio räddningskårer och 1 brandvärn.

I klippet ovan svarar Peter Stensmar på hur han ser på kombinationstjänster och att kommunen ska ta större ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.