Curt Byström, räddningschef, och deltidsbrandmannen Sandra Johansson brinner för att få nya kollegor, men väntade förgäves förra veckan – se mer i klippet. Foto: Jan Färingö, SVT

Fattas brandmän på flera stationer i Västerbotten

Publicerad

Det fattas brandmän i hela Sverige och värst är läget i norra delarna av landet. Nu försöker brandmännen själva ragga nya kollegor.

10 000 av landets samtliga 14 500 brandmän är deltidsbrandmän. Enligt Brandmännens riksförbund fattas det omkring 2800 deltidsbrandmän i Sverige.

När det fattas folk blir det jour var tredje vecka istället för var fjärde för dem som jobbar och då blir det ännu svårare att rekrytera nya brandmän.

I Nordmaling försökte man locka intresserade med gofika och information på brandstationen. Men ingen kom på mötet.

Brandmännen i Holmsund gjorde PR – sex nya anställdes

– Litet besviken är jag, men jag hoppas och vet att det finns intresserade. De hade inte möjlighet att komma idag. Så jag hoppas att de tar kontakt med oss så vi får diskutera vidare, säger Curt Byström, räddningschef i Nordmaling.

I Västerbotten och Västernorrland sammanräknat saknas det, enligt Brandmännens riksförbund, brandmän på 22 stationer i nuläget. Bara i Nordmaling saknas det fem deltidsbrandmän.

I Holmsund gick brandmännen själva ut i samhället och gjorde PR för verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer