Nordmalings kommun söker folk som kan jobba med flera saker, gärna som deltidsbrandman vid sidan om ordinarie tjänst. Foto: Pontus Lundahl/TT / Christine Olsson/TT

Sökes: Bibliotekarie som vill bli brandman

Uppdaterad
Publicerad

I Nordmaling söker kommunen just nu en bibliotekschef som även kan tänka sig att jobba som deltidsbrandman. Anledningen är att det finns ett stort behov av att rekrytera brandmän.

I jobbannonsen står det att förutom utbildning för arbete på bibliotek tycker kommunen också att det är bra om de sökande kan tänka sig att jobba som deltidsbrandman.

Nordmalings kommun har det här tillägget i alla kommunala jobb-annonser, efter önskemål från räddningstjänsten.

– Vi liksom många andra kommuner har ett stort behov av att rekrytera brandmän, och vi vill använda alla kanaler vi har för att nå sökanden. Vi som arbetsgivare måste sedan skapa möjligheter för de anställda att kombinera jobben, säger Albert Lidgren, personalstrateg på Nordmalings kommun.

Vad innebär det att vara brandman i beredskap?

Visa

Som brandman i beredskap har du vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare.

Vid larm ska du vara på brandstationen på respektive ort inom fem minuter när du har beredskap, dygnet runt.

Du har beredskap var tredje eller var fjärde vecka.

Vid larm kan en brandman i beredskap rycka ut på bland annat trafikolyckor, bränder, kemikalieolyckor, olyckor med farligt gods och djurlivräddning. I arbetet ingår underhåll av material.

Du får en första utbildning på hemorten. Därefter följer yrkesutbildning på någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps skolor. Vissa kvällar och helger har du övning och utbildning på hemorten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer