Foto: Daniel Marklund/SVT

Umeås fotbollstält kan inte rivas – matcher kan hamna i andra städer

Uppdaterad
Publicerad

Då fotbollstältet på Gammlia i Umeå i dagsläget inte går att montera ner så riskerar damallsvenskans Umeå IK och superettans Umeå FC att tvingas spela sina hemmamatcher på annan ort. De närmaste godkända arenorna ligger i Sundsvall och Piteå.

På grund av den rådande pandemin så har den efterlängtade fotbollssäsongen ännu inte kunnat börja för nykomlingen i Superettan Umeå FC eller för Umeå IK som är tillbaka i damallsvenskan.

”Otrolig sårbarhet”

Coronaläget har också inneburit att fotbollstältet på Gammlia-området, där både Umeå FC och Umeå IK spelar sina hemmamatcher, inte har kunnat monteras ner. Anledningen till detta är att den specialist som ska montera ner tältet befinner sig i Polen och inte kan resa in i landet på grund av restriktionerna.

– Det är en otrolig sårbarhet att ha en person som är specialist på det här. Men ingen hade kunnat förutse att den här pandemin skulle komma, säger fritidschefen Stefan Hildningsson.

Besvärligt läge

Så länge säsongen inte har startat så är det inget kritiskt läge. Men om serierna drar igång så är det besvärligt läge för elitklubbarna.

– Vår inriktning är att få ner tältet. Skulle inte det lyckas så finns en alternativ plan i Umeå, men det beror på kraven från fotbollsförbundet, säger Hildningsson.

Hör Umeå IK:s ordförande och fritidschefen på Umeå kommun om tältet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.