Foto: TT

FP: Hundskatt ska finansiera bajstunnor

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet i Umeå var med och stödde beslutet som innebär att hundlatrinerna plockas bort. Nu vill man riva upp beslutet.

– Vi i Folkpartiet var med och fattade det här beslutet, men nu märker vi att det kanske inte var så klokt och vill göra om. Man är inte mer än mänsklig och vi ser att vi gjort fel, säger Peder Westerberg.

Westerberg är själv hundägare och har sett hur vanliga papperskorgar svämmat över av hundlort sedan hundlatrinerna togs bort.

Hundbajset i Umeå

– Jag tror tyvärr att den här besparingen kommer att leda till större utgifter för andra delar av verksamheten. Någon måste ju städa upp efter dem som inte tar hand om sin egen hunds avföring, säger Westerberg.

Spara 800.000

Bakrunden är att tekniska nämnden har fattat beslut om att ta bort soptunnorna där man kan slänga sina hundbajspåsar som står uppställda i parker runt om i Umeå. Man räknar med att kunna spara 800.000 kronor på tilltaget.

Beslutet har mött stort motstånd, bland annat i sociala medier där 130 personer meddelat att de kommer att ta sina hundbajspåsar och maschera med dem till stadshuset om inte hundlatrinerna kommer tillbaka.

Tar fram nytt förslag

Folkpartiet kommer nu att lämna in en motion om återinförande av hundskatten för att täcka kostnaderna för hundlatriner. Skulle det bli pengar över ska dessa medel användas till ytterligare ”hundbefrämjande” åtgärder.

– Vi tror tyvärr inte att folk kommer att börja ta mer ansvar för hundbajs bara för att vi tar bort hundlatrinerna, säger Westerberg.

Men det måste ju vara varje hundägares eget ansvar?

– Ja, men med den logiken kan vi ta bort alla papperskorgar i centrum och säga åt folk att ta med sig skräpet hem. Det fungerar inte, säger Westerberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundbajset i Umeå

Mer i ämnet