Nu kommer bajstunnorna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har fått mycket kritik efter att man plockat bort stans alla hundlatriner. Nu tar kommunen tillbaka beslutet och ställer tillbaka hälften av tunnorna igen.

Det redovisade tekniska nämnden på fredagsmorgonen. Tanken är att de hundra tunnorna ska ställas upp inom den närmaste tiden. En förutsättning är att kommunstyrelsens budgetberedning ger nämnden tillstånd att använda sitt överskott till detta ändamål.

– Jag hade egentligen hellre använt pengarna till något annat, men det visade sig vara nödvändigt att backa på den här punkten, säger tekniska nämndens ordförande Lasse Jacobson (V).

Hundbajset i Umeå

Exakt var tunnorna ska återställas är inte klart, men det blir längs stråk där många hundägare passerar.

Besviken på hundägarna

Lasse Jacobson är besviken över hundägarnas beteende och tycker att det är bristande ansvarskänsla att lämna hundbajs och hundbajspåsar på gator och i parker.

– De här pengarna hade räckt till en underskötersketjänst eller en barnskötartjänst, men det visar sig att det blev allmänt otrivsamt, en hälsorisk och dessutom ett arbetsmiljöproblem för dem som tömmer papperskorgar, säger Lasse Jakobson (V).

Exakt när hälften av tunnorna kan ställas tillbaka klarnar närmaste veckorna.

– Kommunstyrelsens budgetberedning ska ta upp frågan om några veckor och vi har haft vissa förhandskontakter, när de klubbat ärendet så kan vi ställa ut hundra tunnor direkt, säger Lasse Jacobson (V).

Oklart hur det blir med bajsmarschen

– Det är jättekul, säger Astrid Sorgendahl som är en av initiativtagarna till Bajsmarschen.

Tanken är att hundägare ska gå en protestmarsch imorgon, lördag, mot kommunhuset i Umeå. På facebook har över 200 personer tackat ja till evenemanget. Men hur det blir nu återstår att se.

– Vi måste prata ihop oss, jag återkommer med information sen, säger Astrid Sorgendahl.

Se intervjun med Lasse Jacobson här ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundbajset i Umeå

Mer i ämnet