Lämnar hundbajset i protest

Uppdaterad
Publicerad

Det märks att hundlatrinerna tagits bort i Umeå. På flera ställen där tunnorna stått har det nu samlats högar av bajspåsar på marken.

Hundlatrinerna togs bort strax före jul eftersom tekniska nämnden behöver spara pengar. Missnöjet bland hundägare har varit stort, bland annat i sociala medier, och trots att dom är skyldiga att plocka upp efter sina hundar verkar många ha lämnat kvar påsarna i protest, bland annat på Sandbacka.

– Jag tycker det är tråkigt att tunnorna är borta för det kommer att bli fler bajshögar lite här och var. Men det är klart att man ska ta hand om sitt eget hundbajs, säger hundägaren Emma Appelvik som nu slänger sina hundbajspåsar hemma i soprummet.

Hundbajset i Umeå

Bajsmarsch planeras

Totalt har Umeå kommun beslutat att plocka bort 200 hundlatriner, vilket beräknas innebära en besparing på 800.000 kronor.

Nu planeras en bajsmarsch – den 25 januari ska hundägare tåga till kommunhuset med hundbajs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundbajset i Umeå

Mer i ämnet