Hör fackets kritik mot dörrförslaget Foto: Marilén Karlsson

Främre bussdörrarna öppnas – chaufförerna rädda för smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Trots smittspridning och stränga restriktioner planeras det för att öppna upp de främre bussdörrarna på bussarna.  Busschaufförerna i Umeå är starkt kritiska till idén och säger att det är att utsätta både förarna och resenärerna för risker.

Busschaufförerna i Umeå tycker att det blivit tryggare på bussarna sedan framdörrarna stängdes. Dels för att risken för smittspridning har minskat och dels för att de upplever en minskad risk för att utsättas för våld. Dessutom upplever de att de nu har bättre koll på vilka som försöker åka gratis.

Enligt kollektivtrafikchef Fredrik Forsell kommer all busstrafik att öppna upp dörrarna så småningom. Han tror att det blir säkrare att låta folk gå in och ut genom olika delar av bussen.

Coronapandemin

– Att öppna upp vid chaufförerna gör också så vi får fler platser i bussen och kan minska risken för trängsel, säger han.

Under måndagen rapporterade vi om att ett 50-tal busschaufförer är sjuka av olika anledningar och att man samtidigt planerar att öppna de främre dörrarna igen väcker stark kritik.

Hör busschaufförerna i klippet och hör också kollektivtrafikchefen i Umeå svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet