Genrebild. Foto: TT

Frikänns av hovrätten efter bastuincident

Uppdaterad
Publicerad

I april dömdes en flicka under 18 år för sexuellt ofredande efter en incident i en bastu. Nu har Hovrätten för övre Norrland beslutat att frikänna flickan.

Den 16-åriga flickan dömdes tidigare i år i Lycksele tingsrätt för sexuellt ofredande av tre barn i en offentlig bastu i Vilhelmina.

Händelsen ska ha inträffat i fjol och i domen från april skrev tingsrätten att enligt gärningsbeskrivningen ska flickan ha smekt sig själv i bastun på ett sätt som förväntas ha väckt obehag och som kränkt barnens sexuella integritet.

Frias av hovrätten

Nu meddelar Hovrätten att flickan frias. Domstolen tar fasta på att flickan hördes först ett år efter händelsen av polis och att de målsägande haft relativt skilda berättelser om hur flickan agerat i bastun.

I april dömdes 16-åringen att betala både dagsböter och skadestånd på 5.000 kronor till var och en av de målsägande men i hovrättens dom ogillas både skadeståndsyrkandet samt skyldigheten att betala avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.